Yoğun bakımdakiler ya aşısız veya aşısı tamamlanmamış!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, “Genellikle aşısız bireyler ve aşısı tamamlanmamış kişiler, yüzde 90’lara yakın oranda yoğun bakıma gelen kişilerin görüntüsünü oluşturuyor.” dedi.

17 Şubat 2022 Perşembe 09:50
Yoğun bakımdakiler ya aşısız veya aşısı tamamlanmamış!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, “Genellikle aşısız bireyler ve aşısı tamamlanmamış kişiler, yüzde 90’lara yakın oranda yoğun bakıma gelen kişilerin görüntüsünü oluşturuyor. Bu yüzden aşı bizi ciddi hastalıktan koruyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, son zamanlarda artan vaka sayısının ve buna bağlı olarak da aynı şekilde artış gösteren ağır hasta sayısının yoğun bakımlara da yansıdığını söyledi. Prof. Dr. Turan, aşılamanın öneminin yoğun bakımlarda direkt hissedildiğini vurgulayarak, şu an yoğun bakımlarda yer alan hastaların çok büyük bir oranının aşısını olmamış kişilerden oluştuğunu belirtti. Aşılamanın pandemi zincirini kıracak en büyük silah olduğunun altını çizen Prof. Dr. Turan, aşı olmayan genç hastaların da yoğun bakımlarda görüldüğünü söyledi. Turan, ayrıca şu an tüm dünyada görüldüğü gibi Türkiye’de de Omicron varyantının aktif bir şekilde görüldüğünü ve bulaş oranı diğer varyantlara göre daha yüksek olduğu için bir an önce aşı olmayan vatandaşların da aşılarını olması gerektiğini ve kişisel önlemlerin aynı şekilde devam etmesi gerektiğini vurguladı.

“HATIRLATMA DOZLARINI OLMAMIŞ KİŞİLERİN ÖZELLİKLE 65 YAŞ ÜSTÜNÜN ÇOK DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR”

Son dönemdeki vakaları İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine değerlendiren Prof. Dr. Kultufan Turan, “Aslında Omicron ile birlikte Avrupa’da, Amerika’da artan vaka sayısı ülkemize de yansıdı. Daha sonrasında da vaka sayısında hızlı bir artış oldu. Bunların hastaneye ihtiyaçları ise önceki piklerden daha düşüktü. Ama tabii ki yine de hasta sayısı artınca yoğun bakıma ve hastaneye ihtiyaç duyan hasta sayısı da buna paralel olarak arttı. Ama bu hastaların tablosu daha önceki piklerden biraz farklı. Ya tamamen aşısız bireylerden ya da aşılarını tamamlamamış bireylerden oluşuyor. Özellikle de ileri yaş dediğimiz yaş grubunda olan hastalarımız söz konusu. Bu ileri yaş dediğimiz grupta da bildiğiniz gibi eşlik eden hastalıklar çok fazla oluyor. O eşlik eden hastalıkların da kötüleşmesi söz konusu. Omicron ile ilişkili ortaya çıkacak solunum yetmezliği gibi bir tablodan öte, altta yatan hastalıklarının kötüleşmesi yüzünden hastalar yoğun bakımda takip edilmek durumunda kalıyor. Bu nedenle de aşıya vurgu burada çok önemli. Hatırlatma dozlarını olmamış kişilerin özellikle 65 yaş üstünün çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü mutlaka altta yatan bir hastalık varsa o kötüleşiyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.