GÖÇ MÜZESİ OLACAKTI, TÜGVA KIRAATHANESİ OLDU

 Eskişehir’de tarihi Odunpazarıbölgesinde 2015 yılında Türk Dünyası Vakfı ve Eskişehir Valiliği tarafından kamuya ait arsa üzerine ‘Eti Şehir ve Göç Müzesi’ olarak inşa edilen ve 9 yıldır hizmete açılmayan göç müzesi TÜGVA Kıraathanesi oldu.

21 Nisan 2024 Pazar 17:57
GÖÇ MÜZESİ OLACAKTI, TÜGVA KIRAATHANESİ OLDU

  Eskişehirliler yıllardır müzenin hayata geçirilmesini beklerken, müzenin TÜGVA Kıraathanesi’ne çevrilmesi tepkilere neden oldu. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ETİ Şehir ve Göç Müzesi’nin TÜGVA’ya verilmesini Meclis gündemine taşıdı. TBMM’de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çakırözer, “Seçim döneminde iktidar partisinin adayları çıktı kamu kaynaklarını vakıflara aktaracaklarınınvaadini verdi! Seçimleri kazanamadılar ama şimdi iktidar eliyle kaynak aktarımına devam ediyorlar!ETİ Göç Müzesi Türkiye’nin ilk göç müzesi olacaktı! Kültür ve turizm şehri, aldığı göçler nedeniyle mozaikler şehri dediğimiz Eskişehir’de hemşehrilerimiz tam 9 yıldır bu müzenin açılmasını bekliyor. Arazi kamunun, tamamlanan bina kamununşimdi TÜGVA’ya devri yapılmış. TÜGVA burayı kıraathane yapmış, kendilerine kazanç sağlayacak.  Bu devir, tahsisi kim yaptı, nasıl yaptı? Eskişehirlilerin kaynaklarının vakıflara peşkeş çekmeye kimsenin hakkı yok. Müze yapacağız diye kamu kaynaklarını kullanılıp, kıraathaneye çevrilmesinin, Eskişehir’in en büyük şirketini, Eskişehirlileri kandırmanın hesabı sorulmalı, sorumluları cezalandırılmalıdır” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 2015 yılında Türk Dünyası Vakfı ve Eskişehir Valiliği tarafından kamuya ait arsa üzerine ‘Eti Şehir ve Göç Müzesi’ olarak inşa edilen ve 9 yıldır hizmete giremeyen müzeninTürkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) verilmesini Meclis gündemine taşıdı. TBMM’de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çakırözer, “Kamu kaynakları iktidar eliyle vakıflara peşkeş çekilmeye devam ediyor. Tam 9 yıl önce Türkiye’nin ‘ilk göç müzesi’ olarak temeli atılan ETİ Şehir ve Göç Müzesi hayata geçirilmeden TÜGVA Kıraathanesi tabelası asıldı” dedi.

“ESKİŞEHİRLİLERİ KANDIRANLARDAN HESAP SORULMALI”

“Bu müzenin TÜGVA’ya tahsisi nasıl yapıldı? Bu tahsise kim, nasıl izin verdi?” diye soran Çakırözer,  “Sayın Bakan bunun açıklamasını Eskişehirlilere yapmak zorunda! Bu konuda savcılara, Eskişehir Valiliğimize açık suç duyurusunda bulunuyoruz. Müze yapacağız diye kamu kaynaklarınıkullanılıp, kıraathaneye çevrilmesinin hesabının, Eskişehir’in en büyük şirketini kandırmanın hesabı sorulmalı, sorumluları cezalandırılmalıdır” açıklamasını yaptı.

“KAMU KAYNAKLARINI VAKIFLARA PEŞKEŞ ÇEKMEYE HAKKINIZ YOK”

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın ‘kalıcı eserler’ projesi kapsamında yapılan ve arsası Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan ETİ Göç Müzesi, ETİ A.Ş. sponsorluğunda yapılmıştı. Türkiye’deki ilk ve tek göç temalı müzesi olarak tasarlanan 600 metrekare büyüklüğündeki müzede göç ve sürgün temalı objeler, görseller, videolar, canlandırmalar sergilenecekti.

Eskişehir’in aldığı göçlerle bir mozaikler şehri olduğunu belirten Çakırözer, “Biz hep Eskişehir’imizin kültür ve turizm şehri olmasıyla guru duyduk, duyuyoruz. Tarihi Odunpazarı bölgesindeki bu müze de hayata geçirilseydi sadece Eskişehir değil, Türkiye için önemli bir kazanım olacaktı. 9 yıldır bu müzeyi hayata geçirmediler şimdi Eskişehirlilerle dalga geçer gibi bu müzeyi TÜGVA kıraathanesi yapmışlar. Eskişehirliler, Eskişehir’i görmeye gelenler bunu hak etmiyor! Hiç kimsenin Eskişehirlilerin kaynaklarını böyle peşkeş çekmeye hakkı da, yetkisi de yok!” dedi.

“TAHSİSİNİ KİM, NASIL YAPTI?”

Çakırözer Bakan Ersoy’un yanıtlaması talebiyle TBMM’de verdiği soru önergesine şu sorulara yanıt istedi:

  • 2015 yılında temeli atılan ETİ Şehir ve Göç Müzesi 9 yıldır neden hayata geçirilmemiştir?
  • ETİ Şehir ve Göç Müzesi’ninTÜGVA’ya tahsisinin gerekçesi nedir?
  • Bu tahsis kim ya da kimler tarafından, nasıl yapılmıştır?
  • Müzenin TÜGVA’ya tahsisinde müzenin yapımında sponsor olan ETİ yönetiminin onayı alınmış mıdır?
  • Bu müzenin yapımı için Türk Dünyası Vakfı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı olmak üzere kamu kaynaklarından ne kadar harcama yapılmıştır? Türk Dünyası Vakfı harcamalarının denetimi yapılmakta mıdır?

Anahtar Kelimeler:
Utku çakırözer
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.