Buğdayda taban fiyat en az 15 lira olmalı

Eskişehir’de buğday tarlalarında çiftçilerle buluşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, çiftçilerle birlikte buğdayda alım fiyatının kilogram başına 15 lira olarak açıklanması çağrısında bulundu.

03 Haziran 2024 Pazartesi 14:22
Buğdayda taban fiyat en az 15 lira olmalı

AKP iktidarı yurt dışından art arda tarım ürünleri ithalatı yaparken, Anadolu’nun pek çok bölgesinde çiftçiler artan girdi maliyetlerinin yanı sıra vaktinde açıklanmayan alım fiyatları nedeniyle de mağdur ediliyor. Eskişehir’de buğday tarlalarında çiftçilerle buluşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, çiftçilerle birlikte buğdayda alım fiyatının kilogram başına 15 lira olarak açıklanması çağrısında bulundu. Çakırözer, “Normalde Mayıs ayının ortalarında fiyat açıklanması lazımdı. Mayıs bitti, çiftçi hala fiyat bekliyor. Buğday taban fiyatının ton başına en az 15 bin lira açıklanması lazım. Eğer biz gerçekten ülkemizde tarımda kendi kendimize yeterli olmak istiyorsak yurt dışındaki çiftçiyi değil gerçek Türk çiftçisini desteklememiz lazım. Bu desteğin yolu da taban fiyatı yüksek açıklamaktan geçer. Bizim fiyatımız nettir, buğdayın taban fiyatı maliyetler doğrultusunda 15 lira açıklanmalıdır” dedi.

FİYAT BEKLERKEN, DOLU VURDU

Türkiye’de iktidarın ısrarla sürdürdüğü yanlış tarım politikaları sonrası çiftçilerin mağduriyetleri katlanırken, arpa, buğday gibi tahıl ürünlerinde hasada başlayan çiftçiler taban fiyatın açıklamaması nedeniyle de tedirgin durumda. Eskişehir’de de çiftçiler buğday alımında taban fiyatın açıklanmamasına sitem ederken, geçtiğimiz günlerde şehirde etkili olan dolu yağışı nedeniyle ortaya çıkan hasarın karşılanması için de devletten destek bekliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday alım fiyatını bir an önce açıklamasını isteyen çiftçiler, geçen yıl kiloda 8,25 lira olarak açıklanan fiyatın maliyetler doğrultusunda artırılmasını ve buğdayın kilogramına 15 lira ve üstünde fiyat açıklanmasını istiyor.

TARLADA ÇİFTÇİLERİ DİNLEDİ: “YÜZDE 95’İ BULAN ZARAR VAR”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun ve çiftçiler ile dolu yağışından zarar gören tarlalarda çiftçilerin taleplerini dinlerken,  buğday alımında taban fiyatının bir an önce açıklanması çağrısında bulundu.

Eskişehir’de etkili olan dolu yağışı sonrası arpa, buğday gibi ürünlerde büyük zarar meydana geldiğini aktaran Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun, “Tarlalarda yüzde 30’lardan yüzde 90, 95’lere çıkan bir zarar ile karşı karşıyayız. Biz devletimizden yardım istiyoruz. Ayrıca biz 10-15 gün sonra tarlalarda biçime başlayacağız. Ama hala buğday alım fiyatları açıklanmadı. Çiftçimiz bir an önce fiyatların açıklanmasını istiyor. Geçen yıl taban fiyat ton başına 8 bin 250 lira açıklandı. Bin lira da destek vardı. Bu yıl da 13 bin lira açıklanır, 2 bin lira da desteği olursa 15 bin lira biz buğday alım fiyatı açıklanmasını bekliyoruz. Mazot, gübre maaliyetleri son bir yılda yüzde 200 arttı. Biçer gelecek, mazot maliyeti yüksek hepsi çiftçiye yansıyacak. Her şekilde çiftçiler mağdur” dedi.

“BUĞDAYDA 15 BİN LİRA ALTI ÇİFTÇİYİ KURTARMAZ”

Bölge çiftçilerinden Tepebaşı Belediyesi Meclis Üyesi Özdemir Kayhan ise, Tepebaşı bölgesinde 10 bin dönüme yakın arazide zarar olduğuna dikkat çekerken, yaşanan mağduriyete ilişkin şunları aktardı:

“Geçen hafta meydana gelen doludan dolayı Tepebaşı bölgemizde Aşağı Söğütönü, Yukarı Söğütönü, Keskin, Satılmış, Çukurhisar mahallelerimizde 10 bin dönüme yakın arazimizde zarar var. Biz devletimizin çiftçimizin yanında olmasını istiyoruz. Hiç olmazsa ÇKS’de sigortayı düşük yapsınlar veya bir kısmını devlet karşılarsa çiftçimiz rahat edecek. Görüyoruz ekmek fiyatları artıyor. 8 lira olan ekmek 10 lira oldu. Ama geçen yıl 8 bin 250 lira açıklanan taban fiyat daha açıklanmadı. Şimdi 15 bin liranın altında açıklanacak maliyet çiftçimizi kurtarmayacak. Hükümetin buna el atması lazım. Devletin tarımdaki yanlış politikaları, Sudan’da, Afrika’da gidip tarla tutuyor ama bir tarafta da burada verimli topraklarda kendi çiftçimize destek verilmiyor. Sudan’dan, Ukrayna’dan arpa, buğday, tahıl girişi yapılıyor.”

“ÇİFTÇİ KAÇ LİRA KAZANACAĞINI, BORCUNU NASIL KAPATACAĞINI BİLMİYOR”

Tarlalarda çiftçileri dinleyen CHP’li Utku Çakırözer ise, buğday alım fiyatlarının artan maliyetler ve çiftçinin alın terinin karşılığını karşılayacak şekilde açıklanması için çağrıda bulundu. Çakırözer, “Bir taraftan çiftçimizi dolu vurdu, yüzde 90’ları aşan zarar var. Bir taraftan da çiftçiler büyük merakla alım fiyatının açıklanmasını bekliyor. Geçtiğimiz yıllarda mayıs ayında açıklanan fiyat hala açıklanmadı. Türkiye’nin bazı yerlerinde hasat bitmek üzere ama çiftçi ürününü kaça satacağını, kaç lira kazanacağını, borcunu nasıl kapatacağını bilmiyor. Devlet elini çiftçiye uzatmalı. Girdi maaliyetleri pahalı, üretmek için bankalara, tarım krediye borca girdiler. Çiftçi zaten zarardaydı, şimdi verim alınamazsa iyice batacak” diye konuştu.

“YABANCIYI DEĞİL, TÜRK ÇİFTÇİSİNİ DESTEKLEYİN”

“Bir tarafta taban fiyat açıklamıyorlar. Diğer taraftan Sudan’dan ve diğer ülkelerden hayvan ithalatı, buğday ithalatı için Meclis’e anlaşma getiriyorlar” diyen Çakırözer, şunları söyledi:

“Hasat başladı ama IMF korkusuna çiftçiye para vermemek için fiyat açıklayamıyorlar. Ama hesap ortada. Çiftçinin alın terinin hakkını alabilmesi için Eskişehir’in tarlalarından çağrımız belli. En az 15 bin lira buğday taban fiyatı açıklanması lazım. 15 bin lira altında açılanacak bir rakamı biz kabul etmiyoruz. Eğer biz gerçekten ülkemizde kendi kendimize yeterli olmak istiyorsak; Sudan’ın, Kenya’nın, Kanada’nın, Fransa’nın çiftçisini değil gerçek Türk çiftçisini desteklememiz lazım. Bu desteğin yolu da taban fiyatı yüksek açıklamaktan geçer. Bizim fiyatımız nettir, tonunda 15 bin lira buğday taban fiyatı açıklanmalıdır.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.