Dünya Çiftçiler Günü'nde sorunlar konuşuldu

Eskişehir Tarım Platformu paydaşları, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla çiftçilerle buluşarak sorunları aktardılar.

14 Mayıs 2024 Salı 11:34
Dünya Çiftçiler Günü'nde sorunlar konuşuldu

Dünyanın en eski tarım coğrafyalarından olan Anadolu ve Trakya’ya sahip Türkiye’de tarımın ve çiftçiliğin sorunlarının son dönemde hızla arttığı ve ağırlaştığını belirten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, “Kırsal alanların her anlamda ihmal edilmesi ve üretici aleyhine gelişen tarım politikaları nedeniyle aile çiftçileri, tarımdan ve üretimden kopmaya, kırsal alanlar sessizleşmeye başlamıştır.” diye konuştu.

Tarım, stratejik bir sektördür

İki binli yılların başında yaklaşık 3 milyon civarında olan kayıtlı çiftçi sayısının, günümüzde 2 milyona düştüğünü belirten Güder, “Kırsalda yaşayanların yaş ortalaması 56’ya ulaşmıştır. Diğer yandan halen ülke istihdamının yaklaşık yüzde 18’ni karşılayan tarım sektörü, GSMH’den yüzde 5 civarında pay alabilmektedir. Bu acı durumun başka bir okuması ise Türk çiftçisinin milli gelirden, normal bir yurttaşın aldığı payın üçte birini almasıdır.” ifadelerini kullandı.

Tarımda alt yapı sorunları dışında, üretici örgütlerinin yapısı güçlendirilerek,  profesyonelce yönetilebilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çeken Selma Güder, şunları söyledi: “Örgütler ekonomik kuruluşlar olarak piyasaya girmeli, ürün alıp satarak piyasayı düzenlemeli, üreticiye ucuz girdi temin etmeli, soğuk hava depoları, ürün işleme ve paketleme tesisleri kurmalı, ürüne katma değer kazandırmalıdır. Hobby bahçeleri öncelikli olmak üzere, tarımsal alanları, verimli topraklarımızı tehdit eden düzensiz şehirleşme ile ilgili önlemlerin alınması zorunludur. Eskişehir Tarım Platformu paydaşları olarak; alın teri-göz nuruyla, fedakârca çalışan tüm çiftçilerimizin hak ettikleri saygın konumu kazanmaları, emeklerinin karşılığını almaları adına her zaman destek olduğumuzu ve olacağımızı belirtiyoruz. Değerli çiftçilerimizin; 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutluyor, bereketli ve bol kazançlı üretimler temenni ediyoruz.”

Basın açıklamasının ardından çiftçiler; Hasan Hüseyin İnce, Selami Uysal, Taner Kurt, Ahmet Oflaz da sorunlarını anlatarak çözüm için tarım sektörünün de en az sanayi gibi sektörler kadar desteklenmesi gerektiğini ifade ederek çiftçilik mesleğinin sürdürülebilir olması için desteğin hayati önemde olduğunu belirttiler.

Eskişehir Tarım Platformu’nun paydaşları ise şöyle:

Haykoop,  Eskişehir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Türkiye Ziraatçiler Derneği Eskişehir Şubesi, Veteriner Hekimler Derneği Eskişehir İl Temsilciliği ve Veteriner Hekim Sendikası, Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu, Odunpazarı Ziraat Odası, Tepebaşı Ziraat Odası, Esogü Ziraat Fakültesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Şube Müdürlüğü, Tepebaşı Belediyesi Kırsal Hizmetler Şube Müdürlüğü, TOBB Eskişehir Ticaret Borsası, Eskişehir Ticaret Odası, Eskişehir Sulama Birlik Başkanlığı, Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi, Eskişehir İli Arı Yetiştiricileri Birliği.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.