Çeçil Peyniri Nasıl Saklanır? Nerelerde Kullanılır?

Çeçil peyniri, yöresel bir üründür ve vakumlu ambalajlarda satılır. Çoğunlukla kahvaltılarda, peynir tabaklarının içerisinde yer alır. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.

21 Haziran 2022 Salı 10:14
Çeçil Peyniri Nasıl Saklanır? Nerelerde Kullanılır?

Çeçil peyniri yapısı itibari ile tuzlu bir forma sahip. Uzun ömürlü olmayan bu ürünün bozulmaması için kısa süre içerisinde tüketilmesi gerek. Hafif soğuk ortamlarda muhafaza edilmeli. Peynirin doğallığını ve sağlığının tüketime hazır halde kalması için saklama koşullarına dikkat edilmeli. İnce pamuklu bir beze sarılarak buzdolabının sebzelik bölümünde uzun süre muhafaza edilebilir. Kolay eriyen yapısı ile mutfakta geniş kullanım alanına sahip, ısıya dayanıksız bir ürün. Kuymak, pizza ve tost yapımında, tiramisu ve künefe gibi tatlıların ise ana malzemesi olarak kullanılır. Kıymalı böreklerde ve salatalarda da tercih edilir. Hastalık tedavisinde ise faydalı bir besin. Kalp, sindirim, diş ve çocuk gelişimi gibi alanlarda destekleyici. Hamile kadınlara yağ yönünden zengin çeçil peynirini önerilir. Alzheimer hastalarına özel olarak, zihin sağlığı tedavisinde destekleyici olarak kullanılır. Ayrıca süt ve süt ürünlerine alerjik reaksiyon geçirmeyen tüm insanlar tarafından tüketilir.

Çeçil Peyniri Nasıl Üretilir?

Kars, Erzurum ve Van şehirlerinde yöresel olarak üretilen çeçil peyniri, diğer adıyla civil peyniri, sarıya yakın beyaz bir renge sahip. Tel tel ayrık uzun ve ince bir formda sunulan gıda, yüzde 100 pastörize inek sütünden üretilir. İçinde inek sütü, termofilik kültür ve peynir mayası bulunur. Bu maddelerin gördüğü ilişkiler sonrasında ürünün gelişimi sağlanır. Yüksek besin değeri olan bu peynir türü, 250 gram ve 2 kilogram arasında değişen ebatları ile ambalajlanır. Yapı gereği kokusuz ve yumuşaktır. Tüketiciler yerken, keskin bir süt tadı hisseder. Farklı damak tatlarına uyum sağlamak için kurutulmuş kuru çeçil, bidon çeçil, yağlı çeçil ve Kars çeçil peyniri gibi türleri bulunur. Türleri arasında ise tuz ve yağ oranları değişir.

Tam Yağlı Çeçil Peynirinin İçeriği ve Faydası Nedir?

Çeçil peynir yüksek oranda yağ içeren sütten yapılan bir peynir çeşidi. Çeçil peynirinin 100 gramında 320 kalori bulunur. Bir ince dilim, yaklaşık olarak 25 gram çeçil peyniri 80 kaloridir. Bu peynir türü yağlı olmasına rağmen, kilo yapmaz. Zengin bir diyet peyniri olarak bilinir. Diyette kalsiyum yönünden destek sağlar. Düşük kalorisi ile kilo vermeye yardımcı olur. Mineral ve vitamin yönünden zengin bir içeriğe sahip. İçerisinde A, C, D, E ve K vitaminleri, tiamin, riboflavin, niasin, folat, pentotenik asit ve kolin gibi enzimleri bulunur. Çeçil peynirinin besin değeri ise 100 gramında; 1 gram karbonhidrat, 25 gram protein, 24 gram yağ içerir. Diğer peynirler ile karşılaştırılan Çeçil peynirinin oranları:

  • Yüzde 12 daha az kalori

  • Yüzde 257 daha fazla protein

  • Yüzde 95 daha az karbonhidrat

  • Yüzde 167 daha fazla yağ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.