Bu yazımızda farklı göstergeler üzerinden yola çıktık. Genelde ekonomi yazılarında klasikleşmiş gsmh, dış ticaret,cari açık,faiz dışı fazla,kişi başına düşen gelir enflasyon irdelemeleri yapılır.

Bugün bazı veriler aktaracağım ister ekonomi ile ilişkilendirin ister ilişkilendirmeyiniz siz nasıl  değerlendirirsiniz bilemem hadi başlayalım:

*Dünyanın plastik çöpü ülkemizde:742 bin ton ile Türkiye dünya plastik atık çöp ithalatında 97 ülke arasında dünya şampiyonu. Avrupa birliği ülkeleri plastik çöpleri Türkiye'de toplanıyor.

*İnternet hızında Dünyada 105 sırasındayız.

*Topraktan aldığımız verim sonderece düşük: Tekonolojik yatırım sayesinde Almanya bir hektar topraktan Türkiye'nin üç katı fazla buğday üretiyor. Bu oran ile Anadolu’nun verimli topraklarından aldığımız buğday miktarı Almanya'nın 60 yıl gerisindeyiz.

*Pasaportumuz itibarsızlaştı: Malezya vatandaşları Türk vatandaşlarından 70 tane daha fazla ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor. Maalesef Almanya bizim vatandaşlarımızdan sadece havaalanından transit geçiş yapılması halinde bile vize istemeye başladı.

*Futbol milli takımımız FİFA dünya sıralamasında 45.sıraya geriledi. 2002 yılında 8 sırada idi. 2022 sonunda 45. sırada yer alıyor.

*Araç sahibi olma: Almanya'da bir asgari ücretli 10 aylık maaşıyla aldığı araç Ülkemizde asgari ücretlinin alabilmesi için 6.5 yıl yani 78 ay çalışması gerekiyor. Örnekleme WOSVAGEN POLO araç üzerinden yapılmıştır.

*Ev sahipliği olma oranımız düşük düzeydedir. 2020 verilerine göre nüfusun ev sahibi olma oranı bazı ülkeler ile karşılaştırılması Romanya%96.4 Rusya %84 Bulgaristan %82.3

Meksika %80 İspanya %78.2 Yunanistan %74 ABD %64.5 Türkiye %59

*Yabancıların ev sahipliği ise artıyor 2013 yılında emlak alımlarının %1 yabancılara tarafından yapılırken 2022 yılında bu oran %5 yükselmiştir.

*Emlak fiyatlarında artışında dünya şampiyonu ülkemizdir. Ülkemizde 2015 ila 2022 yılları arasında emlak fiyatları 7 kat artış gösterdi.

*Gıda fiyat artışında Zimbabwe %285 Venezuela %158, Arjantin %95 İran %81.2 Ülkemiz %77.87 Dünya da 5.sıradayız.

*Enerjide yurt dışına bağımlılık 39 Avrupa ülkesi arasında 5. sıradayız.Enerjide dışa bağımlılık oranımız %75 Avrupa Birliği ortalaması %55

Savunma sanayi harcamasında Dünyada 50. sırasındayız. en çok savunma sanayi harcaması yapan Ülkeler hiç şaşırmadık 1. sırada Abd 811 milyar usd 2. İngiltere 72 milyar usd

3. sırada Almanya 63 milyer usd 4. Fransa 57 milyar usd 5. Kanada 27 milyar usd ülkemizin 2021 verilerine göre savunma sanayi harcaması 13 milyar usd

yukarıdaki verileri istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz, kişi başı süt tüketiminden tutunda,kitap okuma sayısına araştırıldığında yüzlerce veri bulabilirsiniz.Bu verilerin bazıları ekonomi ile ilişkilendirilebileceği gibi bazılarıda yanlış, kötü yönetim,uzun vadeli planlama olmamasından kaynaklı olduğu kanaati oluşmaktadır.

Gelecek ay görüşmek üzere.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.