Aşırı kiloyla mücadelede öncelik hareket

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre pek çok hastalığa sebep olan aşırı kilo ile mücadelede hareketli yaşam tarzının teşvik edilmesi ve nitelikli besine erişim şart.

30 Ocak 2023 Pazartesi 14:03
Aşırı kiloyla mücadelede öncelik hareket

Pandemi sonrası hareketsiz yaşamın artmasıyla birlikte değişen alışkanlıklara bağlı olarak yetişkin ve ergenlerde aşırı kilo problemlerinde artış görülürken; Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında bu sorununun en çok yaşandığı ülke olarak öne çıkıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2022 Mayıs ayında yayınladığı rapora göre, Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa Bölgesi'nde aşırı kilo yetişkinlerin yaklaşık yüzde 60'ını etkiliyor. Ayrıca her üç çocuktan biri bu sorunun etkilerini yaşıyor. 

2025’te 167 milyon insan aşırı kiloya bağlı sağlık sorunları yaşayacak

DSÖ’ye göre dünyada 650 milyon yetişkin, 340 milyon ergen ve 39 milyon çocuk olmak üzere 1 milyardan fazla insan aşırı kilo sorunuyla yaşıyor. Son tahminler, Avrupa’da aşırı kilonun, yüksek tansiyon, diyet riskleri ve tütünden sonra bulaşıcı olmayan hastalıklarda en yaygın dördüncü risk faktörü olduğunu gösteriyor. DSÖ, 2025 yılına kadar yetişkin ve çocuklar olmak üzere yaklaşık 167 milyon insanın fazla kilolu oldukları için sağlık sorunları yaşamalarının beklendiğini söylüyor.

Kilo sorunu COVID-19 nedeniyle hastaneye yatışı 3 kat artırıyor

Kilo kontrolünün yapılamaması durumunda kalp, karaciğer, böbrekler, eklemler ve üreme sistemini gibi pek çok vücut sistemlerini doğrudan etkilendiğini belirten Herbalife Nutrition Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet Tamer, şöyle konuştu: “Kilo kontrolünü yapamayan bireylerde aşırı kilonun getirdiği hareketsiz veya kısıtlı yaşam sorunlarının yanı sıra tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon ve inme, çeşitli kanser türleri ve ayrıca ruh sağlığı sorunları gibi bir dizi bulaşıcı olmayan hastalığı da beraberinde getirebildiği biliniyor. Tüm dünyayı etkileyen pandemi sürecinde aşırı kilolu kişilerin COVID-19 nedeniyle hastaneye yatma olasılığı üç kat daha fazla olduğu görüldü. Tüm bu nedenlerle hareketsiz yaşamdan uzak durmak ve kilo kontrolü yapmak her yaş grubundan bireyler için oldukça önemli.”

Pandemi sonrasında hareketsizlik ve beslenme alışkanlıklarında yaşanan sorunların arttığını kaydeden Prof. Dr. İsmet Tamer, “Avrupa’daki bazı ülkelerde yapılan erken araştırmaların, COVID-19 salgını sırasında aşırı kilo prevalansının ve ortalama vücut kitle indeksinin çocuklarda ve ergenlerde arttığını gösteriyor” dedi. 

Avrupa’da aşırı kilo yetişkinlerin yaklaşık yüzde 60'ını etkiliyor

Aşırı kilo ile mücadelede herkesin sağlıklı bir diyete erişebilmesi ve karşılayabilmesi için daha iyi bir gıda ortamı yaratılması büyük önem taşıdığının altını çizen Prof. Dr. İsmet Tamer, “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 Mayıs ayında yayınladığı ‘DSÖ Avrupa Bölgesel Obezite Raporu 2022’ye göre, Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa Bölgesi'nde aşırı kilo yetişkinlerin yaklaşık yüzde 60'ını etkiliyor. Ayrıca her üç çocuktan biri bu sorunun etkilerini yaşıyor. Son tahminler, Avrupa’da aşırı kilonun, yüksek tansiyon, diyet riskleri ve tütünden sonra bulaşıcı olmayan hastalıklarda en yaygın dördüncü risk faktörü olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

2019 yılında kıtalararası açlığa kaynak yaratabilmek, sağlıklı besine erişim sağlayabilmek ve artan aşırı kilo sorununa çözüm bulabilmek amacıyla “Nutrition for Zero Hunger” programını hayata geçirdi. Herbalife Nutrition’ın sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa gerçekleştirdiği ve 2 milyon dolarlık ödenek ayırdığı programın odağında; sağlıklı besinlere erişimi kolaylaştırma, beslenme hakkında daha iyi eğitim verme, sürdürülebilir gıda kaynaklarını tespit etme ve dünya çapındaki krize dikkat çekme başlıklı konular yer alıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.