Engelsiz Filmler’de en ödül alanlar açıklandı

Türkiye’nin ilk ve tek erişilebilir film festivalinde Ulusal Uzun Film Yarışması ve Kısa Film Yarışması kategorilerinde ödüle layık görülen isimler, kapanış töreninin yayınlandığı video ile duyuruldu.

25 Ekim 2022 Salı 15:58
Engelsiz Filmler’de en ödül alanlar açıklandı

Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen 10. Engelsiz Filmler Festivali, Eskişehir’in ardından 17-23 Ekim tarihleri arasında fiziksel gösterimleriyle Ankara’da Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda ve çevrim içi olarak eff2022.muvi.comüzerinden tüm Türkiye’den seyircisiyle buluştuğu gösterimlerine devam ediyor. Festival programında yer alan Ulusal Uzun Film Yarışması ve Kısa Film Yarışması kategorilerinde ödül alan isimler, 22 Ekim Cumartesi akşamı Mithat Alam Film Merkezi yöneticilerinden ve yapımcı Zeynep Ünal’ın sunumuyla festivalin YouTube kanalı üzerinden yayınlanan Ödül Töreni’nde açıklandı.

Engelsiz Filmler Festivali’nde daha önceki yıllarda jüri üyeliği de yapmış olan ve geçtiğimiz Mart ayında kaybettiğimiz sinemacı Murat Özer’i anarak başlayan ödül töreninde, sinema yazarı Murat Erşahin, Özer ile yaşadığı anıları anlattı

Festival Direktörü Ezgi Yalınalp’in konuşmasıyla devam eden ödül töreninde Yalınalp, festivalin değerlendirmesini yaptı. Yalınalp, festival programının yanı sıra Avrupa Birliği’nin finansal desteği ile gerçekleştirdikleri Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema projesi nedeniyle de yoğun bir dönemi geride bıraktıklarını ifade etti. 2013 yılından beri Engelsiz Filmler Festivali’nin değişip dönüştüğünü belirten Yalınalp, geldikleri 10’uncu yılda festivalin kimliğinin oturduğunu dile getirdi. Ayrıca “Festival, artık etkinlik olmaktan çıkarak, erişim meselesiyle ilgili söz söyleyen bir kurum hâline geldi.” diyerek sözlerini sürdürdü.

Bu yıl festivalin 10’uncu yılı olması dolayısıyla “Onlar” ismini verdikleri özel seçkiyle seyirciyi buluşturduklarını söyleyen Yalınalp, pandemi nedeniyle ara verdikleri Eskişehir gösterimlerine de bu yıl devam ettiklerini belirtip, bunun kendileri için çok mutluluk verici olduğunu söyledi. “Sinemaya gitme pratiğimizi kaybetmiştik. Festivalde salonları dolu görmek sevindiriciydi.” diyen Yalınalp, Eskişehir’de çocuklarla gerçekleştirdikleri Canlandırma Atölyesi’ni de çok önemsediklerini ifade etti. Festival direktörü, bunun nedenini “Çünkü çocuklar, kendi yarattıkları karakterlerle, stop motion tekniğiyle bir filmin nasıl çekildiğini çocuk yaşta öğreniyorlar. Çocuk yaşta sinemaya aşina olmaları, o kültürle büyümeleri çok önemli.” diyerek açıkladı.

Tören, festival destekçilerinden ABD Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Gabrielle M. Price ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce’nin festival için kaydettikleri teşekkür videoları ile devam etti.

İlk olarak Kısa Film Yarışması’nın kazananlarının ilan edildiği törende; jüri üyelerinden Nesim Bencoya “En İyi Senaryo” ödülünü açıkladı. Ödülü Ziba Karamali ve Emad Arad’ın yönettiği Takas (Barter) filmi aldı. İranlı yönetmenler Emad Arad, kendileri için en uygun ödülün aslında senaryo olduğunu söyleyerek, “Çünkü bu ödülle filmin mesajının doğru şekilde iletildiğinden emin olabiliriz.” dedi. Ziba Karamali ise öldürülen Mahsa Amini’ye dikkat çekerek, bu senaryonun onların hikâyesi olduğunu ifade etti.

Jüri üyesi Jale İncekol ise “En İyi Yönetmen” ödülünü açıkladı. Ödülü kazanan isim, Çit (Fence) filmi ile Hilke Rönnfeldt’in oldu. Rönnefeldt, festivale seçilmiş olmak ve ödül almaktan dolayı memnuniyetini belirtirken, “Ekibime de ayrıca teşekkür ediyorum. Çünkü yanınızda iyi bir ekip varsa iyi bir yönetmen olabilirsiniz.” dedi.

Festivalin jüri üyelerinden Andreas Grützner ise “En İyi Film Ödülü”nü de Ziba Karamali ve Emad Arad’ın yönettiği Takas (Barter) filmine verdiklerini açıkladı. Yönetmenler, festivale teşekkürlerini iletti.

Festival direktörü Ezgi Yalınalp ise “Seyirci Özel Ödülü”nün Majid Mirhashemi’nin yönettiği Karantina (Quarantine)filmine verildiğini açıkladı. İranlı yönetmen Majid Mirhashemi, ödülünü özgürlükleri için mücadele eden İranlı kadınlara ithaf etti.

Jüri üyelerinin belirlediği En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo’ya 500er USD, En İyi Film’e ise 1000 USD para ödülü verilirken, izleyiciler de verdikleri oylarla Seyirci Özel Ödülü’nü belirledi.

Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yarışan filmler arasında değerlendirme yapan jüri üyelerinden Kıvanç Sezer, “En İyi Senaryo” ödülünü Nazlı Elif Durlu ve Ziya Demirel’in senaristliğini yaptığı Zuhal filmine verdiklerini söyledi. Durlu ve Demirel, çok emek harcadıkları bir senaryonun fark edilmiş olmasından dolayı teşekkürlerini bildirdi.

Jüri üyelerinden Çağla Zencirci ise “En İyi Yönetmen” ödülünü Beni Sevenler Listesi filmiyle Emre Erdoğdu’ya verdiklerini açıkladı. Emre Erdoğdu, ekip üyelerine teşekkür ettiği konuşmasında yapmak istediklerini onlar sayesinde başardığını vurguladı.

Jüri üyelerinden Selin Vatansever Tezcan ise “En İyi Film” ödülünü açıkladı. Ödüle Ferit Karahan’ın yönettiği Okul Tıraşı filmi layık görüldü. Yönetmen Karahan, “Yaşamda herkes için bazı engeller vardır. Sinemada bizim yapmaya çalıştığımız şey bu engeli aşmak. Bu yüzden böyle bir festivalde olmaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.

İzleyicilerin belirlediği “Seyirci Özel Ödülü”nü ise törenin sunuculuğunu yapan Zeynep Ünal açıkladı. Seyirci Özel Ödülü de Ferit Karahan’ın Okul Tıraşı filmine verildi. Karahan, seyirci için yaptığı bir filmin bu ödülü almasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Sinemaya Eşit Erişime Destek Veren Tüm Destekçilerimize Teşekkürler

Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali’nin destekçileri arasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ABD Büyükelçiliği, AB Delegasyonu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi bulunuyor. Festivalin medya sponsorları arasında ise BirGün Gazetesi, Cumhuriyet Gazetesi, Altyazı Dergisi, ArtDog İstanbul, Kafa Dergisi, ab-ilan.com, artfulliving.com.tr, beyazperde.com, bianet.org, bidolusinema.com, gazeteduvar.com.tr,filmarasidergisi.com, lavarla.com, sadibey.com, sanatatak.com, sanatokur.com, sinemalar.com ve t24.com.tr yer alıyor.

Festivalde Yer Alan Tüm Filmler Bu Yıl da Erişilebilir ve Ücretsiz

Engelsiz Filmler Festivali, her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm gösterimlerini ücretsiz olarak sinemaseverlere sunuyor. Engelsiz Filmler Festivali’nde film gösterimlerinin yanı sıra programda yer alan film ekipleri ile yapılan söyleşiler de festivalin YouTube kanalı üzerinden erişilebilir olarak izlenebiliyor.

Programında yer verdiği tüm filmleri sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı ile sinemaseverlerle buluşturan Engelsiz Filmler Festivali, yan etkinliklerini de erişilebilir olarak gerçekleştiriyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.