İklim değişikliği ve Türk Dünyası tarımına etkileri

ESOGÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Koç'dan, 'İklim değişikliği ve Türk Dünyası tarımına etkileri' konferans

02 Ocak 2023 Pazartesi 13:01
İklim değişikliği ve Türk Dünyası tarımına etkileri

 HABER / FOTOĞRAF: ERTUĞRUL ALTINEL - ESKİŞEHİR

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Koç, 'İklim değişikliği ve Türk Dünyası tarımına etkileri' konulu konferans verdi.

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Koç; Eskişehir Kızılelma Turan Derneği binasında düzenlenen konfransta yaptığı konuşmasında, ''İklim değişikliğinin sebepleri hakkında görüş birliği yoktur. Bazıları dünyanın yörüngesi ve yalpalamasına bağlarken, bazıları sera gazlarına bağlamakta, bazıları da her ikisine de dikkat çekmektedir. Ortak birleştikleri nokta dünyanın ısındığı şeklindedir. Nitekim geçtiğimiz 130 yılda dünya sıcaklığı 0,3-0,7 oC civarında artmıştır. 2100 yılına kadar da en iyimser rakamla 2, en kötümser rakamla 5 oC ısınacağıdır. Sera etkisi yapan gazlar kutuplu gazlardır. Sera gazları aslında dünyayı yaşanabilir kılmaktadır. Atmosferde sera gazı olmasaydı, sıcaklı ortalama -18 oC olacaktı. Oysa bu gazlar sayesinde 15 oC civarında. Sorun; gaz yoğunluğu arttıkça dünya sıcaklığının da artacağı. Nitekim geçtiğimiz yüzyıla göre 0.7 oC ısındık. Su seviyesi 19 cm yükseldi ve 2100 yılına kadar sıcaklık artışının 2 oC civarında olacağı, denizlerinde 50-60 cm yükseleceği tahmin edilmektedir.

Ancak şunu belirtelim; ısınma her yerde ve her mevsimde aynı olmayacak. Bazı yerlerde ısınma şiddetli olurken, bazı yerlerde soğuma olacak. Yine yaz ve kış ısınma farklı olacak. Kışlar, yazlara göre daha çok ısınacak. Isınmaya bağlı olarak; Yağış modelleri değişecek. Bazı yerlerde yağış artarken, bazı yerlerde azalacak. Suyun çevrimi artacağı için toplamda yıllık yağış artacak. Ancak dünya üzerindeki dağılımı belirsiz. Sağanak yağışlar artacak. Buna bağlı olarak seller artacak, su baskınları sorun olacak. Yağış şekilleri değişecek, kar yağışı azalacak, yağmur artacak. Dolu yağışı artacak. Karlar erken eriyeceği için su akışları azalacak. Her ne kadar yağış artsa da toprakta bitkiye elverişli su tutulması azalacak. Su erozyonu artacak. Gıda güvenliğine çözümde bitki ıslahı temel rol oynayacaktır. Gıda tercihleri değişecektir. Muhtemelen yeni ürünler devreye girecektir. Ancak enseyi karartmaya gerek yok, insanoğlu bu soruna çözüm bulacaktır. Türk Dünyası'nda duruma baktığımız dada Türk Dünyası küresel ısınmanın etkilerinin en fazla hissedileceği kuşakta yer almaktadır. Sulu tarıma gelince; Ürün desenleri değişebilir. Bugün temel gıdamız buğday iken yarın artan sıcaklık ile birlikte mısır veya bir başka ürün temel gıdamız olabilir. Türkiye’de Akdeniz ikliminde yağışın azalacağı genel görüştür. Bu durumda sulu tarıma bağımlılık artacaktır. İç kesimlerde de benzer durum olacaktır. Diğer yandan sağanak yağışlar nedeniyle seller artacak bu da yeraltı su kaynaklarımızın daha az beslenmesine sebep olacak. Yapılması gereken öncelikle yüzey akışına geçen suları gölet vs. inşasıyla depolayıp ihtiyaç döneminde kullanıma sunmak gerekir.

Programa: Sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve davetliler katıldı. Program sonunda: Dernek Başkanı Ahmet Hızlan, Prof. Dr. Ali Koç'a teşekkür belgesi ve plaket takdim etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.